maandag 10 december 2007

Radio Mille Collines vs. Pallieterke-TV

Deze avond bracht Terzake een speciale reportage over het Mille Collines incident. Eindelijk wat achtergrondinformatie van de VRT bij de schade die Leterme het imago van ons land toebrengt? Bij de paranoia en de anti-democratische reflex die uit Letermes uitspraken blijkt? Neen, Lieven Verstraete en zijn redactie focussen liever op de "vooringenomenheid van de RTBF".


Het aangedragen bewijs: de RTBF heeft uitvoerig bericht over de Belgische vlagverbrandingen door Jong NV-A, iets wat, dixit Verstraete, "wij hier in Vlaanderen een bagatel vinden". Om daar even prompt op te laten volgen: "Maar moeten de Waalse journalisten dan geen rekening houden met wat de Vlamingen willen, en met name de CD&V-NV-A, en in het bijzonder Yves Leterme?" Pardon? Sinds wanneer is wat Leterme wil gelijk aan wat de inwoners van Vlaanderen willen? En sinds wanneer vinden wij het in Vlaanderen een bagatel als wannabe-bruinhemden niet alleen vlagverbrandingen organiseren, maar ook nog mogen deelnemen aan federale regeringsonderhandelingen?

En wat te denken van Linda "ik bericht het liefst rechtstreeks vanuit het hol van de politicus" De Win die (na haar genante liefdesverklaring aan Patrick Janssens bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar) afgelopen zondag in De Zevende Dag de weigering van Leterme om zijn excuses aan te bieden becommentarieerde met een schalkse lach en de bewonderende uitspraak "toch een koppige Westvlaming hé".

Kunnen we tenslotte ook eens een montage te zien krijgen van de ontelbare keren dat de VRT de standpunten van Leterme en zelfs het NV-A programma bestempelt als "de Vlaamse eisen" ? Dergelijk amalgaam is in het beste geval lui en onnauwkeurig, in het slechtste geval een staaltje Vlaams-nationalistische ophitserij dat we kunnen missen als kiespijn. Eén Volk, één Eisenprogramma, één Leider? Met dezelfde subtiliteit die onze CD&V-voorman kenmerkt kunnen we de VRT misschien vanaf nu betitelen als het bewegend Pallieterke.

Geen opmerkingen: