woensdag 31 oktober 2007

Kiezersbedrog

Iedereen focust op het kiezersbedrog van Leterme en De Wever, die hun verkiezingsoverwinning behaalden dankzij een gratuit staaltje Walen-bashing en spierballenrollerij (“5 minuten politieke moed”), en dit nu zullen moeten inslikken. Zoals Walter Pauli terecht opmerkte in De Morgen, is dit slechts van tweede orde. Minder zichtbaar maar belangrijker voor hoe België er de komende vier jaar uit gaat zien, is het kiezersbedrog dat OpenVLD nu aan het plegen is.

Wat bepaalde commentatoren ook mogen beweren, er was geen ruk naar rechts in Vlaanderen op 10 juni. OpenVLD is immers als uitgesproken progressieve, links-liberale partij de verkiezingen ingegaan. Zoals het rapport-Janssens zelf toegeeft hebben veel progressieve mensen die het Paarse project genegen waren, dan ook OpenVLD gestemd in plaats van de mossel-noch-vis strategie van de SP.a te volgen.

Dat OpenVLD nu een conservatief rechts regeerakkoord bepleit (migrantenakkoord, jeugdgevangenissen etc.) is dan ook evenzeer kiezersbedrog als de "lepels suiker" van CD&V-NVA. Een regering met deze OpenVLD, bovendien in combinatie met een uiterst rechts figuur als De Wever die CD&V in de tang houdt, is géén getrouwe afspiegeling van de verkiezingsuitslag.

Geen opmerkingen: